Ga op ontdekkingsreis met een prachtig dwarsgetuigd schip

Fons Daems

Zeilschip Bounty brengt het zeilen van toen naar nu met veel luxe en comfort

Als reisleider ben ik veel onderweg en zo had ik eind april een groepje van 18 personen, allemaal senioren, welke vroeger een zeer belangrijke functie hadden in het bedrijfsleven.

Zij zijn aangesloten bij Senior consultants, wat inhoudt dat zij hun kennis nog ter beschikking stellen aan startende ondernemers, en dit op vrijwillige basis.

Ieder jaar maken zij een 3 of 4 daags reisje om de banden terug aan te spannen en dit jaar hadden zij gekozen voor Friesland, maar het mocht wat anders zijn. Zo moest er zeker een bezoek gepland zijn aan Schiermonnikoog, mochten en /of moesten stadjes bezocht worden en moest er zeker een tocht gemaakt worden op een der meren. Uit ervaring weet ik dat een rondvaart op een van de vele meren in Friesland, soms gaat vervelen.

Daar ik echter het zeilschip “Bounty” met kapitein Alex Van Klaveren ken, deed ik hen het voorstel om te gaan zeilen op het IJssel- of Markermeer. Iedereen was er direct voor gewonnen en zo geschiedde de laatste dag van hun 4daags reisje door Friesland.

De nacht daarvoor had het nog bakken geregend, maar ik vertelde hen dat dit nodig was om er zeker van te zijn dat er genoeg water in het IJsselmeer stond.

Onder een bewolkte hemel gingen wij aan boord, Bataviahaven in Lelystad, de thuishaven van Bounty en werden verwelkomd door de kapitein en zijn bemanning. Er werd getoast op een goede vaart en de veiligheidsregels werden uitgelegd.

Wat de groep niet wist, was dat ze wel moesten werken voor hun geld. Er werd uitgelegd hoe je een knoop moet leggen, wat stuur- en bakboord is, hoe je moet zeilen vieren en zeilen hijsen.

De sfeer zat er direct goed in, iedereen ging mee aan de slag, mannen en vrouwen die niet voor elkaar wilden onderdoen.  Er waren er zelfs die binnen de kortste keren eerste stuurman waren.

En we hadden geluk, we kregen een windkracht 4 tot 5 en zelfs de zon kwam zich van zijn beste kant tonen. Wat moet een mens nog meer hebben, jawel nog eten en drinken.

Ondertussen was er in de kombuis een buffetje opgesteld met belegde broodjes en kon iedereen een of meerdere drankjes bestellen aan de bar. Ik hoorde niets anders dan lof over het schip, de bemanning en de kapitein. Er werd gelachen, gedronken en op de duur kregen ze mij zover dat ik    “de Zuiderzeeballade” ging zingen.

De tijd vloog voorbij en voor we het wisten moesten we allemaal terug aan de slag, de zeilen moesten binnen gehaald worden, touwen mooi opgeruimd en onze nieuwe eerste stuurman mocht het schip terug aan de kade leggen.

18 blije gezichten, gingen al zingend van boord en zij vonden, dat verenigingen of groepen dat allemaal eens moeten doen, want ze waren unaniem: “Dit gaf een echt gevoel van Teambuilding”.

Ik kan maar 1 ding zeggen, heb je een groepje van 15 tot zelfs 40 personen en je wil eens iets anders als uitstap, dan moet je dit ooit eens doen.

“Alex, bedankt voor de mooie vaart”.

 

Fons Daems