Stoom afblazen in de Stoomhaven Medemblik

Stoom afblazen, op stoom komen, doorstomen…
De Nederlandse taal kent nogal wat industriële uitdrukkingen. Ze zeggen wel eens dat de Nederlanders hun land zelf gemaakt hebben, en daar zit een kern van waarheid in. Van oudsher zijn wij een volk van noeste werkers, die ons landje bij de zee in de ‘gouden’ 17e eeuw tot een wereldmacht lieten uitgroeien. De havens aan de vroegere Zuiderzee getuigen daar nog altijd van.

Natuurlijk kent u de havens van de Zuiderzee, ofwel het IJsselmeer. Enkhuizen, Stavoren en Lemmer klinken u bekend in de oren. Maar heeft u weleens van de Stoomhaven Medemblik gehoord?

Met op de achtergrond de stoere schoorsteen van stoomgemaal ‘De Vier Noorder Koggen’ is het niet moeilijk om vanaf het IJsselmeer de ingang te vinden van de Stoomhaven Medemblik. De haven ligt iets ten zuiden van de bekende Regattahaven.

In dit stoomgemaal is het Nederlands Stoommachinemuseum gevestigd. Er bevindt zich een rijke verzameling authentieke stoommachines die op gezette tijden echt op stoom draait. Enthousiaste medewerkers demonstreren de stoommachines. Met de Museumkaart is de toegang gratis. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Meer info: Stoommachine museum

image001